Geography is an important subject which plays a vital role in competitive exams, where GK/GS is more valuable. Questions of geography can increase your scores in general studies (GS) section.


There are so many sections in geography like Solar system, Physical parts of the Earth, Political section, Regional, Mineral and resource, Transportation, Maps, Population, the geography of India, etc, where the questions arose in the examinations.


Geography includes the Earth, environment, and the activities of Nature, humans as well as animals on the Earth. So due to his broad and vast syllabus questions on geography are always difficult for the students. 


But you can learn easily if you study with strategies. In this post, you can see 100 evergreen objective questions for geography with answers which can help you in all types of examinations. 


Important Questions of Geography
Important Questions of Geography

Questions of geography which is always asked in competitive exams


Shared questions on geography are most important for various competitive exams like Bank, Railway, SSC, UPSC, BPSC and other PCS exams. All types of geography's questions have been given here separately section-wise and their Answers are given below in the box.


Questions of Geography from Physical Sections

1. Asteroids are moved between the:

a. Mars and Mercury

b. Venus and Mars

c. Mars and Jupiter

d. Jupiter and Saturn


2. Which one is the newest theory that defines the origin of the Earth?

a. Big-bang theory

b. Nebular Hypothesis

c. Binary Star Hypothesis

d. Cepheid Hypothesis


3. Which one following situation is describing the Lunar eclipse? 

a. When the Moon come between the Sun and the Earth

b. When the Earth come between the Sun and the Moon

c. When the Sun come between the Earth and the Moon

d. When the Moon nearest of the Earth


4. 66°30' Southern Latitude line is called as the:

a. Arctic line

b. Antarctica line

c. Tropic of Capricorn

d. Tropic of Cancer


5. Upper layer of the Earth in which the majority of Silica and Aluminium is called?

a. Core

b. Mantle

c. Crust

d. None of these


6. Which element is highly found on the Earth Surface in percentage? 

a. Oxigen

b. Iron

c. Aluminium

d. Silicon


7. Which rock is considered to be the base of all rocks?

a. Metamorphic rock

b. Igneous rock

c. Sedimentary rock

d. Igneous and Sedimentary rocks


8. Which type of rock is coal?

a. Igneous rock

b. Sedimentary rock

c. Metamorphic rock

d. None of these


9. Which river valley is the example of the Ramp Valley?

a. Damodar river valley

b. Narmada river valley

c. Brahmaputra river valley

d. Godavari river valley


10. Satpura is an example of:

a. Block Mountain

b. Relict Mountain

c. Folded Mountain

d. Volcanic Mountain


11. In which of the following Mountain ranges is the folded mountain?

a. Himalaya

b. Rocky

c. Andise

d. All of these


12. Which one is following gas highly reduced, during the volcanic eruption? 

a. Water vapour

b. Carbon dioxide

c. Sulfur Dioxide

d. Argan gas


13. Which one among the following is an example of the Dormant volcano?

a. Fujiyama

b. Cotopaxi

c. Stamboli

d. Deoband


14. Which instrument is used to measure humidity?

a. Ammeter

b. Lactometer

c. Hygrometer

d. Hydrometer


15. The lower layer of the atmosphere which is nearest to the Earth, where all events related to the weather are happened, called is?

a. Stratosphere

b. Troposphere

c. Mesosphere

d. Ionosphere


16. Which layer of atmosphere is called the safety guard of the Earth?

a. Stratosphere

b. Ozonosphere

c. Tropopause

d. Ecosphere


17. From which of the layers of Ionosphere, long radio waves are returned to the Earth after reflecting?

a. D-layer

b. C-layer

c. E-layer

d. F-layer


18. Which air pressure belt is known as the 'Horse Latitude'?

a. 25°-30°

b. 30°-35°

c. 0°-5°

d. 10°-20°


19. In both hemispheres, Westerly winds move between the:

a. Subtropical high pressure to Polar low-pressure

b. Subtropical high pressure to Subpolar low-pressure

c. Tropical low pressure to Subtropical high-pressure

d. Polar high pressure to Subpolar low pressure


20. The Place, where the earthquake firstly feels, called as?

a. E P centre

b. Focus

c. Wave point

d. E region


21. Which one is the hottest planet in the solar system that is also known as the star of evening or morning?

a. Mercury

b. Venus

c. Jupiter

d. Uranus


22. Rocks and Metamorphic rocks have given below, Which one is the not match?

      (Rocks)  (Changing form)

a. Granite       - Nise

b. Limestone - Sangmarmar

c. Coal            - Graphite

d. Graphite    - Sist


23. Which one of the following topography is not formed by rivers?

a. Miyendar

b. V-shaped valley

c. Loess

d. Canyon


24. Tropical cyclones, which move on the coastal regions of China, are known as?

a. Tornado

b. Tufan

c. Hurricane

d. Tyfune


25. Which one of the following warm winds is also known as the Ice eater?

a. Mistral

b. Bora

c. Chinuk

d. Zond


26. Which one is the fastest flowing Oceanic current of the world?

a. Ermizer

b. Gulf stream

c. Agulhas

d. Kanari


27. Miryana trench which is the deepest place of the Earth, situated in the?

a. Atlantic Ocean

b. Arctic Ocean

c. Pacific Ocean

d. Indian Ocean


28. What is the main cause of the Tide and ebb?

a. The gravitational force of the Moon

b. The gravitational force of the Sun

c. Regular movement of the Earth

d. Movement of the oceanic currents


29. 'Rings of fire' which is most volcano regions, has been spread around the?

a. Indian Ocean

b. Pacific Ocean

c. Europe continent

d. Africa continent


30. Where does the Ninety degree east ridge?

a. Bay of Mexico

b. Bay of California

c. Bay of Bengal

d. South China sea


31. Which layer of the atmosphere is most suitable for Airplanes?

a. Troposphere

b. Ionosphere

c. Mesosphere

d. Stratosphere


32. Tsunami which is a natural disaster, what is the cause of its origin?

a. Tide and ebb

b. Cyclone

c. Oceanic Earthquake

d. Warm Oceanic currents


33. Maximum amount of water vapour in the atmosphere is?

a. 4%

b. 8%

c. 14%

d. 34%


34. Which regions are famous for Convectional Rainfall?

a. Monsoon regions

b. Equatorial regions 

c. Mediterranean regions 

d. Subtropical regions


35. When is the Biggest day in the Northern hemisphere?

a. 22 December

b. 23 March

c. 21 June

d. 4 July


36. Which soils is also known as the Regur soil?

a. Red soil

b. Alluvial soil

c. Black soil

d. Laterite soil


37. Which one Grassland does not match with their countries or regions?

a. Prearis   - America

b. Pampas - Argentina

c. Daunce - Australia

d. Weld    - Brazil


38. The forest which is also known as the evergreen forest.

a. Monsoon forest

b. Taiga forest

c. Tundra forest

d. Equatorial forest


39. Which one of the following is not a hot wind?

a. Chinook

b. Black Roller

c. Harmattan

d. Mistral


40. Which one of the following is the oldest folded mountain of the world?

a. Atlas

b. Rocky

c. Himalaya

d. Arawali


Questions of Geography Related to The World


41. Which one is the third largest continent of the world?

a. Asia

b. North America

c. South America

d. Africa


42. Which of the following continents has the highest birth rate?

a. South America

b. Asia

c. Africa

d. Europe


43. Which one of the following is a landlocked country in Southeast Asian countries?

a. Laos

b. Cambodia

c. Vietnam

d. Indonesia


44. The country, which is the largest bauxite producer in the world, is

a. Australia

b. India

c. USA

d. Brazil


45. What is called the Gardens of coffee in Brazil?

a. Hotentat

b. Fazenda

c. Mocha

d. Farm


46. Mount Everest is the highest Mountain peak of the world which is located in

a. India

b. China

c. Nepal

d. Pakistan


47. Which seas are connected by the Suez canal?

a. Caspian sea and Mediterrane sea

b. Red sea and Mediterrane sea

c. The Bering Sea and Tasman sea

d. Black sea and the Red sea


48. Which one does not match in the given below list I and II?


        List I                     List II

     (Location)         (Industry)

a. Detroit - Automobile

b. Manchester - Cotton textile

c. Osaka - Ship Industry

d. Pita-Swarg - Dairy Industry


49. Shifting agriculture of Brazil is called

a. Ladang

b. Roka

c. Chenna

d. Jhum


50. The biggest freshwater lake in the world is

a. Caspian sea

b. Black sea

c. Great bear Lake

d. Lake Superior


51. Which one does not match in the given below list

          (City)              (River)

a. Washington - Potomac river

b. Belgrade       - Danube river

c. London         - Tiber river

d. Peris              - Sin river


52. The Great barrier reef which is the largest coral reef of the world is located on the bank of

a. USA

b. Japan

c. Australia

d. Italy


53. Which language is highly spoken in the world?

a. Hindi

b. French

c. Mandarin

d. English


54. Great sandy desert is located in

a. Chili

b. Australia

c. Sudan

d. Mongolia


55. Which one does not match in the below list

          (Tribes)        (Regions)

a. Bushman - Kalahari desert

b. Badu       - Arab

c. Nigro        - Mid Africa

d. Maori       - Canada


56. Which of the following countries is the highest producer of Sugarcane?

a. China

b. Brazil

c. America

d. India


57. Which Seaport is known as the coffee port?

a. Resif

b. Santos

c. São Paulo

d. Havana


58. Where is Silicon Valley located?

a. USA

b. China

c. Canada

d. Jarmani


59. Trans Siberian train route is connected

a. Sidni to Parth

b. Vladivostok to Leningrad

c. Halifax to Vancouver

d. Valparaiso to Bunasaryash


60. Some Minerals and related mines are given below, choose incorrect match

       (Mines)         (Minerals)  

a. Khetri         - Copper

b. Sadbari      - Iron

c. Kimberley - Diamond

d. Kulgardi    - Gold


61. Which of the following is the biggest fishery region?

a. Caribbean sea

b. Ginny coast

c. Grand bank

d. Sargasso sea


62. Which one is the correctly matched?

          (River)             (Dam)

a. Satluj   - Panchet dam

b. Nile      - Huvar dam

c. Zambezi - Kariba dam

d. Colorado - Aswan dam


63. Where is the Big inch pipeline located?

a. Rusia

b. Iran

c. America

d. Jarmani


64. Which among the following continents have the highest fertility rate?

a. Asia

b. Africa

c. Europe

d. America


65. Karaganda which is famous for the production of coal mining is situated in

a. Ukraine

b. Kazakhstan

c. Uzbekistan

d. Indonesia


66. Which one of the following is the longest mountain range of the world?

a. Himalaya

b. Rocky

c. Andise

d. Alpas


67. World famous 'Ulang tea' is produced in

a. India

b. Taiwan

c. Philippines

d. Indonesia


68. Which one is the busiest sea route of the world?

a. North Atlantic Ocean

b. South Atlantic Ocean

c. South Pacific Ocean

d. North Indian Ocean


69. Which one is the correctly matched

a. Loess plateau - Mongolia

b. Pamir plateau - Afghanistan

c. Motegraso plateau - Turkey

d. Anatolia plateau - Argentina


70. Natural vegetation of the tropical desert regions are called?

a. Xerophyte

b. Mesophyte

c. Halophyte

d. Hydrophyte


Questions on Environmental Geography


71. The main component of the greenhouse gases is

a. Nitrogen

b. Methane

c. Carbon dioxide

d. Sulfur dioxide


72. Which one of the following is the place of the high biodiversity.

a. Temperate forest

b. Equatorial rainforest 

c. Temperate deciduous forest

d. Temperate grassland


73. Which one is a cause of Minamata disease?

a. Air pollution

b. Nuclear incidents

c. Soil pollution

d. Water pollution


74. The transition zone between two ecosystems is known as

a. Ecozone

b. Biotope

c. Ecotone

d. Biome


75. Which of the following is not a greenhouse gas

a. Carbon dioxide

b. Methane

c. Nitrous oxide

d. Chlorine


76. Biosphere reserve of India which is not included in the list of world UNESCO network:

a. Nanda Devi

b. Nilgiri

c. Sundarbans

d. Manas


77. Which of the following environmental pollutants is the main factor of acid rain?

a. Carbon dioxide

b. Carbon monoxide

c. Sulfur dioxide

d. Hydrogen peroxide


78.Which one is called the Lungs of the world?

a. Tropical evergreen forest

b. Taiga forest

c. Temperate forest

d. Mangrove forest


79. Which one is considered to be the producer in the ecosystem?

a. Animals

b. Human

c. Microorganisms

d. Plants


80. Which one of the following conferences was related to the Greenhouse summit?

a. Rio Summit

b. Kyoto summit

c. Nagoya summit

d. Montreal conference


most important environmental questions and answers 


Questions of Indian Geography


81. In which one of the following minerals, India leads in production in the world?

a. Copper

b. Gypsum

c. Bauxite

d. Mica


82. Which one of the following Seaport of India is also known as the Jawaharlal Nehru port?

a. Tuticorin Seaport

b. Nhava Sheva Seaport

c. Kandla Seaport

d. Mormugao Seaport


83. Which National park of India is famous for One-horned Rhinoceros?

a. Kaziranga National park

b. Gir National park

c. Manas National park

d. Jim Corbett National park


84. Ten degrees (10°) channel crossing from the

a. Little Andaman and Car-Nicobar

b. Kavarti and Minicoy Island

c. Indonesia and Andaman

d. India and Srilanka


85. Which of the following is the oldest folded mountain of India?

a. Himalaya

b. Vindhyan

c. Satpura

d. Aravali


86. Which one of the following rivers is the tributary river of Mahanadi?

a. Indrawati

b. Tel

c. Bhima

d. Musi


87.  What minerals are found in the rocks of the Gondwana sequence?

a. Petroleum

b. Coal

c. Bauxite

d. Monazite


88. Which one is responsible for receiving the most rainfall in India?

a. North-East Monsoon

b. South West Monsoon

c. Cyclone

d. Westerly winds


89. Which mountain is situated at the meeting place of the Western Ghat and Eastern Ghat?

a. Nilgiri

b. Annamalai

c. Cardamom

d. Augusta Malai


90. The percentage of the urban population in India in 2011 was

a. 30.16%

b. 31.16%

c. 32.16%

d. 33.16%


91. Rivers and River valley projects given below, choose which one does not match correctly?

            (River)                (Projects)

a. Bhima           - Koyna 

b. Satluj            - Nafta-Jhakri

c. Periyar         - Idukki

d. Jhelum.        - Dulhasti


92. Which state of India has the largest coastal region?

a. Andhra Pradesh

b. Maharashtra

c. Gujarat

d. Tamilnadu


93. Which one of the following is the leading state in coffee?

a. Tamilnadu

b. Karnataka

c. Kerala

d. Maharashtra


94. Which one is correctly not matched

            (Minerals)           (Region)

a. Petroleum    - Digboi

b. Gold              - Kolar

c. Copper          - Jadugoda

d. Silver             - Javar


95. Which river flows in the rift valley?

a. Yamuna

b. Chambal

c. Narmada

d. Tapti


96. Which one is correctly matched

a. Nathulla pass - Sikkim

b. Manna pass - Jammu Kashmir

c. Zojilapass - Arunachal Pradesh

d. Rohatang pass - Manipur


97. Which state of India has Most forested areas?

a. Madhya Pradesh

b. Uttarakhand

c. Uttar Pradesh

d. Kerala


98. Mansimram which is the highest rainfall region located in

a. Kerala

b. West Bengal

c. Meghalaya

d. Tamilnadu


99. Where is the Narora Atomic Power plant situated?

a. Karnataka

b. Madhya Pradesh

c. Maharashtra

d. Uttar Pradesh


100. Which one of the states of India has a high population density?

a. West Bengal

b. Bihar

c. Uttar Pradesh

d. Maharastra




Answer sheet

1.

c

21.

b

41.

b

61.

c

81.

d

2.

a

22.

d

42.

c

62.

c

82.

b

3.

b

23.

c

43.

a

63.

c

83.

a

4.

b

24.

d

44.

a

64.

b

84.

a

5.

c

25.

c

45.

b

65.

b

85.

d

6.

a

26.

b

46.

c

66.

c

86.

b

7.

b

27.

c

47.

b

67.

b

87.

b

8.

b

28.

a

48.

d

68.

a

88.

a

9.

c

29.

b

49.

b

69.

a

89.

a

10.

a

30.

c

50.

d

70.

a

90.

b

11.

d

31.

d

51.

c

71.

c

91.

a

12.

a

32.

c

52.

c

72.

b

92.

c

13.

a

33.

a

53.

c

73.

d

93.

b

14.

d

34.

b

54.

b

74.

c

94.

c

15.

b

35.

c

55.

d

75.

d

95.

d

16.

b

36.

c

56.

b

76.

d

96.

a

17.

a

37.

d

57.

b

77.

c

97.

a

18.

b

38.

d

58.

a

78.

a

98.

c

19.

b

39.

d

59.

b

79.

d

99.

d

20.

a

40.

d

60.

b

80.

b

100.

b


Download PDF File Here 👇


DOWNLOAD


In the various competitive exams questions of geography are considered to be a key factor in increasing your scores. To increase your general knowledge and solve the questions on the geography you should have stocks of 1000 plus questions of geography. I hope these questions can be more helpful in improving geography.


You may also know


Geography of India


Tigers Reserves in India


Biosphere Reserves in India


National Parks in India


Highest Mountain peaks in the world

Post a Comment

Please do not enter any spam link in the comment box.

Previous Post Next Post